Jógairányzatok Magyarországon

 

A jóga Indiából származó bölcseleti és mozgásrendszer.

A jóga négy bölcseleti útja a rádzsa, a dzsnyána, bhakti és a karma jóga. A hatha jóga, mint mozgás- és meditációs rendszer ezek előkészítését szolgálja, a modern alkalmazott jógairányzatok pedig az egészségmegőrzéssel, testfejlesztéssel foglalkoznak.

 

Általunk ajánlott jógairányzatok Magyarországon

 


Astanga Vinyásza

Astanga Vinyásza jóga - Mióta: 1927 - Alapító: Pattabhi Jois
Az astanga vinyásza jógát Pattabhi Jois dolgozta ki ősi szútrák iránymutaásai alapján mestere, Krishnamacsárja segítségével. 6 sorozatra bontva meghatározott sorrendben végzett ászanákból áll. Jellegzetssége az udzsájí légzés, a bandhák, és dristi folyamatos használata.

Agni jóga

Agni jóga - Mióta: 2006 - Alapító: Gauranga Das
Az Agni-jóga a hatha jóga egyik különleges változata. 36 fokos teremben végzik. Minden pózt 21 légzésig tart ki, így a test megtelik oxigénnel, átjárja az izmokat is. Az órákon a folyamatos légzés jellemző, melyet egyenletesen és tudatosan kell végezni. Ezt a légzést ötvözi az Agni-jóga a különböző, folyamatos ászanákkal, melyet aztán kellemes relaxáció követ.

Barkan Method

Barkan Method - Mióta: 1983 - Alapító: Jimmy Barkan
A Barkan Method Hot Yoga gyökerei az indiai Kalkuttából erednek. Jimmy Barkan (Bikram Choudhury első tanítványai között volt az Egyesült Államokban) az irányzat megalapítója úgy véli, hogy a töretlen fejlődéshez szükség van napi változatosságra a gyakorlatokban, ezért különböző jóga irányzatokból is épített be gyakorlatokat, így összeállítva a különböző sorozatokat. A sorozatokat egy 36-38 C fokra felfűtött teremben végezzük.

Bikram jóga

Bikram jóga - Mióta: 1983 - Alapító: Bikram Choudhury
A Bikram jóga 26 gyakorlat egymásra épülő sorozata, melyet bárki, bármilyen életkorban elkezdhet. Az ászanákat Bikram Choudhury választotta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott testhelyzet - a jótékony hatásai mellett - felkészítse a szervezetet, előnyújtsa az izmokat és a szalagokat a következő gyakorlatra.

Flow

Mióta: kb. 1980
A Flow a hatha jóga ászanáiból építkező dinamikus jógairányzat. Fő jellemzői a légzés ütemére végzett áramló mozgás, A Napüdvözletre hasonlító ászana sorozatok. A hatha jógának egy modern megközelítése, amelynek számos formája alakult ki. Magyarországon a Vinyásza Flow, a Hatha jóga flow, illetve a FlowJógaTánc.

Gerincjóga

Mandala Gerincjóga Rendszer® - Mióta: 2006 - Alapító: Németh Gergő
A Gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával, a helyes légzés elsajátításával, valamint a stresszoldás, a relaxációra való képesség javításával. Modern, a prevencióra épülő, alkalmazott jóga irányzat.

Himalájai Tradíció

Himalájai Tradíció
A Himalájai Tradíció a Guru Parampara és a Shakti folyamatos áramlata, amely az írott történelemben egészen a Védikus időkig nyúlik vissza. A szóbeli hagyomány a Tradíciót visszavezeti egészen Brahma első elme-gyermekihez, a Kumarákhoz. A Himalájai Tradíció ősi Tudása olyan nagyszerű bölcseken és tanítókon keresztül áramlik mint Sésa (Patanjali), Vjásza, Sankaracsárja, Bengali Baba, Mahavatar Baba, Swami Rama és Swami Veda Bharati. A Tradíció meditatív útja az Advaita filozófiát követi, képviseli és tanítja. Love - Serve - Remember

Mudita Yoga Flow

Mudita Yoga Flow - Mióta: 2014 - Alapító: Czapári Edit Dittó

Az astanga vinyásza jóga alapjaira épülő csípő és vállnyitó ászanákkal teli dinamikus óra/sorozat az astanga 1.sorozat előkészítő és kiegészítő óra és biztosítja az alapot bármilyen dinamikus ill. vinyásza stílusú órához. A helyes légzés (ujjay pranayama), a testtartások (asana) és a tekintetirány (drishti) a helyes gyakorlása révén irányítást nyerhetünk az érzékek felett és mélyen tudatossá válhatunk önmagunkról.


 

 

Új irányzat ajánlása

Nem találod az irányzatod? Írd meg a fentiek alapján az irányzat bemutatóját, küldd el a logót, és feltesszük! Olyan irányzatokat fogadunk el, amelyek rendelkeznek saját oktatóképzéssel, és annak vezetője tagja a Magyar Jóga Közösségnek. Ide írj!

 
A honlap szolgáltatásai ingyenesek. Munkatársaink és oktatóink önkéntesként végzik tevékenységüket.

 
 


Az oldalt a Mandala Gerincjóga Rendszer Egyesület üzemelteti.